Korszakalkotók - 1.rész

2012.01.30. 22:29

Kevés olyan zeneszerző munkálkodik manapság akit nem lehet besorolni egy adott stílusba. Nos, Aphex Twin azon kevesek közé tartozik akik több stílusban is képesek voltak maradandót, korszakalkotót alkotni. Persze könnyen elintézhetnénk egy legyintéssel, miszerint " Ez elektronikus zene, mit kell még bonyolítani? ", de az ő esetében ez nem ilyen egyszerű.

 

Ez a "fiatalember" 1971 augusztus 18.án látta meg a napvilágot Richard D. James néven, az írországi Limerick városában. Felmerülhet a kérdés, hogy mire utal az ikrek szó a nevében? Ez egy szörnyű családi tragédia miatt van, ugyanis születése előtt 3 évvel a bátyja halva született. Az ő tiszteletére és emlékére "vette fel" a twin nevet, így jelezve, hogy benne él az elhunyt testvére szelleme. Már kiskorában látszott rajta, hogy különleges tehetsége van a zenéhez. 12 évesen a saját maga által készített berendezésekkel kezdett el zenélni (és nyert iskolai versenyeket), melyben később nagy segítségére vált, hogy mérnöki tanulmányokat folytatott. Számtalan művésznevet használt már pályafutása során, de első igazi albumát ezen a néven 1992-ben jelentette meg, Selected Ambient Works 85-92 címen, mely a mai napig az ambient stílus (azon belül ambient techno) legősibb és legmeghatározóbb albumainak egyike. Nem véletlen a két évszám, vélhetően már 14 évesen is készülhetett el dal az albumról.

Azt hihettük, hogy az ambient vonalnak vége, de - közbeékelve egy On című kislemezt, egy szürreális videoklippel - 2 év múlva kiadta az első és hatalmas sikerű albumának a 2. "részét" a Selected Ambient Works II-t, ezzel elérve az ambient halhatatlanjai státuszt. A 25 számos dupla lemez hallgatásakor megismerhetjük azt a világot amiben ez a fiatalember élt, sőt időnként betekintést nyerhetünk az álmaiba is, ugyanis hősünk színesztéziában szenved(ett). Ennek hozománya pl. a Blue Calx című csodálatos dal.

A visszafordíthatatlan elborulás rá egy évre mutatta első jeleit, mikor megjelent az I care because you do című albuma, agytépő dallamaival. Érdekesség, hogy a számcímek többsége a nevének anagrammájiból vannak (The waxen pith, Wax the nip, Next heap with, Wet tip hen ax). Az egyetlen kivétel talán az Alberto Balsalm, mely a többivel ellentétben nyugodtabb szám, bár klippje ezt bőven ellensúlyozza (még ha a legbrutálisabb részt le is vágták a végéről).

Érdemes megemlíteni a 6 számos Gril/Boy EP-t, ami 1996ban jelent meg a következő nagy albumának előfutáraként, és a borítója önmagáért beszél. Egyik híres neves száma a kissé perverz szöveggel ellátott Milkman.

Richard D. James. a 4. albuma nemes egyszerűséggel a saját nevét viseli. Felemás album, tartalmaz " jól megszokott " ambient dallamokat, de a kísérleti zene nagyobb teret hódít rajta.

Az 1997-es Come to daddy nevet viselő kislemez hozta meg igazán az ismertséget számára, mely bővelkedik a paradoxonokban. Kezdődik a címadó dallal, melyhez készült videót az MTV minden idők legfelkavaróbb klipjének tart (és a zene sem épp símogatja a lelkünket). Majd következik egy éles váltással a Flim melyben ugyan ott vannak a tört ütemek, de a csilingelő dallamok nyugodt érzést váltanak ki belőlünk. Amint vége a számnak, ajánlatos kikapcsolni a lejátszót, hacsak nem akarjuk azt érezni mintha egy tekegolyó pattogna a fejünkön. Lezárásnak pedig, mikor már lelkileg labilissá válnánk, jön az IZ-US, melynek hallgatásakor újra a felhőket súrolhatjuk.

Semmiképp se hagyjuk ki az 1999es Windowlicker single-t, és annak videóklipjét sem, melyet Chris Cunningham rendezett. A 10 perces paródia vidám perceket okoz a nézőnek, és nem mellesleg egy brilliáns keretszerkezettel ellátott "kisfilm". A szerencsések eleinte láthatták az MTV-n is futni, mielőtt elkurv... Na de ez nem ide tartozik.

Elérkeztünk a mai napig utolsó nagy (dupla)albumának számító Druqks-hoz. 2001-ben azaz (sajnos) már 11 éve jelent meg. Teljes elborulás, őrültség jellemzi, és ugyanúgy feltűnnek benne pörgősebb és lassabb számok is, teljesen összezavarva a hallgatót. 2-3-4 arca is megmutatkozik az albumon. Némely számot nem ajánlatos sötétben egyedül hallgatni.

Habár 11 év telt el a Drukqs óta, senki ne higyje azt, hogy Richard barátunk azóta ül a babérjain. Számtalan fellépése van a mai napig, állítása szerint 6 albumra való anyag vár arra, hogy kiadja, melyet vagy meg fog tenni, vagy nem. Felvetődik a kérdés, hogy akkor most végülis milyen stílus ez, hova soroljuk? Ambient? Techno? IDM? Experimental? Drum and bass? Jungle? Könnyítsük meg a dolgunkat. Hívjuk csak Aphex Twin-nek.

A bejegyzés trackback címe:

https://retegzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr973978359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frew 2012.01.31. 18:21:57

Hát igen.. a záró sorok kb mindent elmondanak róla.

Amúgy tavalyelőtt év végén lehetett olyan híreket is olvasni, hogy 2011-ben érkezik az új album, sajnálom, hogy végül nem lett belőle semmi. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy melyik énjét veszi majd elő a lemezen, de erről már beszéltünk korábban :).

Nem bánnám, hogyha nyáron esetleg útba ejtené valamelyik szomszédos országot, jó lenne végre élőben is látni (azt, hogy M.o.-ra eljöjjön, kizártnak tartom).

Kazomester 2012.02.01. 00:03:01

@frew: Sajnos arról már lekéstünk, de reméljük az idei év gyümölcsözőbb lesz :)
Maximum a Voltra vagy a Szigetre tudnám elképzelni, hogy eljöjjön, de az is csak egy szép álom... :/
süti beállítások módosítása