Variációk fagyra

2012.02.06. 23:16

A csikorgó mínuszokban általában két választása van az embernek. A döntő többség valószínűleg igyekszik a lehető legkevesebbet a szabad levegőn tartózkodni, megkímélve magát ezzel egy kiadós náthától, valamint attól, hogy a fagyos szellő kikezdje azokat a szabadon maradt csupasz bőrfelületeket, amiket még a többrétegű öltözet sem képes elfedni. A télimádók egy részének számára viszont ezek a hetek-hónapok hozzák meg azt a szellemi állapotot, ahol megfelelő zenei aláfestéssel tovább lehet fokozni az egysíkúan fehérlő, ám mégis inspiráló, már-már melankóliába taszító táj adta elidegenedést és a természet ürességét. Hajtás után a szívet felmelegítő és az elmét befagyasztó háttérzajokat kínálunk téli sétához, melyekből ki-ki találhat magának kedvére valót.

Bődületesen nagy közhely, ám mégis igaz: a latinos ihletésű zenénél forróbb dallamokat keresve sem találhatunk. Elsőként álljon itt egy felvétel DJ Sprinkles 2009-ben megjelent albumáról (ami egyébként a Resident Advisor éves toplistáján az első helyet szerezte meg), ebben szerepel minden, ami kell: a house-os lüktetéssel szépen egybefonódó gitár, amelyet kézenfogva követnek a tamtamok és kongák, és hogy a hangulat még tökéletesebb legyen, találhatunk az előbbiekkel erős kölcsönhatásban álló zongoratöredékeket is. Forralt bor vagy meleg tea mellé erősen ajánlott.

Folytassuk a sort minden idők talán egyik legjobb mash-upjával, amely egyenesen Skóciából érkezett, létrehozója Mylo, aki a Miami Sound Machine Dr. Beat című szerzeményét öltöztette egy kicsivel korszerűbb köntösbe. Aki képes megállni, hogy ezen dallamok ne csikarjanak ki belőle legalább egy kicsiny visszafogott lábdobolást, annak bizony hatalmas elismerés jár.


A svéd Minilogue formáció munkáiban gyakran visszaköszönnek a természet hangjai, az egyik tag önállóan elkészített dalában a techno világába csempész némi tavaszt idéző madárcsicsergést. A cím is erre reflektál: Lyssna Da Bjorkarna Viskar! (ami magyar fordításban körülbelül annyit tesz, hogy "hallgasd, ahogyan a madarak fütyülnek"). Éneküket hallgatva szinte az orrunkban érezhetjük a levegő felmelegedésével párhuzamosan egyre nagyobb élettel megtelő friss rét csábító illatkollekcióját.

 

Evezzünk át a folyó túloldalára, ahol a bennünket fogadó környezet már kevésbé idilli, mint amelyet eddig megszokhattunk. Már a partraszállás sem egyszerű, az utolsó métereken ugyanis masszív, vastag, szinte feltörhetetlen jégtakaró áll az utunkba. A tél kikerülhetetlen, varázslatos, élettelenségével a nyugalom és béke megtestesítője. A táj azonban mégis lélegzik, lélegeznie kell, hogy gondolatait képes legyen szavakba önteni. Hogy mit kíván üzenni? Hallgassunk bele egy pillanatra, és talán megértjük.
 
A Deepchord presents Echospace nevű kollaboráció dub techno-alapvetéséről (amely stílszerűen a The Coldest Season nevet viseli) érkeznek az első gondolatfoszlányok, ha nem vigyázunk, magába szippant ez a letisztult jégverem, melynek falai belső tükörként funkcionálnak, a befejezés eljövetelével pedig végül be is áll a lelki fagyhalál állapota.
 

 

A hófödte hegyoldalban egy régi menedékház áll (Pariah - Safehouses), ami azonban nem sok védelmet biztosít a kint tomboló hidegtől, gyertyafényként mindösszesen egy szintetizátor erősen fülbemászó dallamai pislákolnak, de a láng végül elalszik, teljes reménytelenségbe borítva azon kísérletünket, hogy legalább egy pár percre átmelegedjünk.
 
 
Végül, de nem utolsósorban Tim Hecker 6 perces dala a téli köd motivációit igyekszik kicsit behatóbban is megvizsgálni, melynek súlya a játékidő előrehaladtával fokozatosan telepszik ránk, pont ahogyan egy téli reggelen nehezedik a csupasz fák hóval beborított ágaira, melyek a rajtuk csüngő jégcsapok miatt már az összeroppanás szélén állnak.
 
 
A tél szépségei tehát az orrunk előtt hevernek, könnyedén meglelhetjük őket, valahányszor kilépünk a biztonságot nyújtó lakásunkból, csupán rajtunk áll, hogy megragadjuk-e ezt a nagyszerű lehetőséget arra, hogy valami élőt keressünk az élettelenben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retegzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr364073457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása